Unknown: Function mcrypt_create_iv() is deprecated in /home/galimard/public_html/bgebooks.com/system/library/encryption.php on line 8 Трафик на деца сред уязвими общности
Background shadow
Menu
Трафик на деца сред уязвими общности
Магазин » Трафик на деца сред уязвими общности
Трафик на деца сред уязвими общности
Трафик на деца сред уязвими общности Трафик на деца сред уязвими общности
Автор: Камелия Димитрова, Ива Александрова
Код: 017285
Налично: В наличност
Цена: 0.00 лв.
Кол-во:

   - ИЛИ -   

Настоящата публикация представя резултатите от изследване, проведено в рамките на проект „Противодействие на нови форми на трафик на ромски деца с участие на общността“ (CONFRONT), финансиран от Програма „Превенция и борба с престъпността“, Генерална дирекция „Миграция и вътрешни работи“ на Европейската комисия. Изследването бе проведено в седем държави-членки на ЕС: Австрия, България, Гърция, Италия, Румъния, Словакия, Унгария. Екип на Център за изследване на демокрацията координира проекта и проведе изследването в България.
Настоящият доклад разглежда три специфични форми на трафик на хора: трафик на деца с цел просия, трафик с цел джебчийство и трафик с цел сексуална експлоатация на момчета, както и на проявлението на тези видове трафик сред ромските общности. Докладът очертава профилите на жертвите и факторите на уязвимост, които превръщат ромското малцинство в група, изложена на особен риск от експлоатация. Проучването представя емпирични данни за механизмите на въвличане и експлоатация на жертвите, с цел подобряване на усилията за идентифициране на жертвите и противодействие на трафика. Особено внимание се обръща на политиките и мерките за подпомагане на жертвите. В тази област докладът набелязва конкретни пропуски при подпомагането и тяхното отражение най-вече върху жертвите от ромски произход, като предлага възможности за подобряване подпомагането на децата жертви. Активният ангажимент на ромски организации в проучването, осъществено чрез изследователски методи с участието на общността, е с оглед на по-задълбоченото разбиране на действащите рискови фактори на общностно равнище. Същевременно, участието на ромски организации и експерти в изследването има за цел да повиши знанието за трафика в самата общност и да подготви ромски експерти за участие във формирането и реализацията на политиките и механизмите за борба с трафика.
 Проучването разглежда три конкретни форми на трафик на деца: трафик с цел просия, джебчийство и сексуална експлоатация на момчета, като се дава оценка доколко тези престъпления засягат ромите като рискова група. Предвид липсата на осведоменост за трафика на хора отвъд най-изследваната форма – трафик с цел сексуална експлоатация на жени – трите форми на експлоатация са избрани с цел да се натрупат емпирични знания относно начина, по който се проявява престъплението, механизмите на въвличане и експлоатация. При все че просията и джебчийството се разпознават като стратегия за оцеляване сред семейства в крайна бедност, на европейско равнище те се отчитат и като потенциално основание за трафик едва през последните години, и съответно са криминализирани като такива. Третата форма – трафик на момчета с цел сексуална експлоатация – остава извън вниманието на органите за борба с трафика, като има остра потребност от емпирични данни, за да се подобри процесът на идентификация и подпомагане на жертвите.
На фона на ограничените данни и предвид деликатната проблематика, докладът почива на изследователски методи с участието на общността, за да вникне по-задълбочено в профилите на жертвите на трафик, рисковите групи и факторите на уязвимост, както и в механизмите на въвличане и експлоатация на ромски деца – жертви на трафик. Ромските организации и представителите на общността се ангажираха активно с подготовката и провеждането на работа на терен, като по този начин бе осигурено недискриминационно отношение, както и проява на необходимата чувствителност към засегнатите.

Данни за книгата
Език Български
Издателство Център за изследване на демокрацията
Година на публикуване 2015
Страници 78
ISBN 9789544772338
Размер на файла 1,28 МБ

Напишете отзив

Вашето име:


Вашият отзив: Забележка: HTML не е преведен!

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода от картинката:Copyright © 2014