Background shadow
Menu
Микроконтролери. Архитектура и принцип на действие
Магазин » Микроконтролери. Архитектура и принцип на действие
Микроконтролери. Архитектура и принцип на действие
Автор: Димо Петков
Код: 016113
Налично: В наличност
Цена: 0.00 лв.
Кол-во:

   - ИЛИ -   

След като усвоите езика С, втората стъпка е да се запознаете с устройството и принципа на действие на един микроконтролер. Това е и целта на настоящата книга. Програмирането се учи най-вече с практика. Това е и третата стъпка. За целта е предвидена и четвърта книга, която съдържа
практически примери. Тя комбинира наученото от предходните две стъпки и ще Ви даде практически познания за софтуерните и хардуерни средства, необходими при написването, тестването и дебъгването (откриването и коригирането на грешки) на С код, на базата на конкретен
микроконтролер.

За кого е предназначена тази книга
Тази книга е предназначена основно за хора, които искат да се занимават с програмиране на микроконтролери. Тя е подготвена така, че да Ви запознае с всички базови понятия и термини, които ще са Ви необходими при изучаването на устройството им. Книгата ще бъде и полезна за всеки електронен инженер, който иска да се запознае с устройството и принципа на работа на микроконтролерите. Ако не сте се занимавали досега с програмиране на микроконтролери и не знаете откъде да започнете, тази книга е точно за Вас. Книгата няма да Ви направи програмисти, но ще Ви даде всички необходими базови знания, които ще са Ви необходими при програмирането на микроконтролери.

Как е организирана книгата
Книгата е организирана в четири части:
  • Част I Ви запознава с предварителните знания, които ще са Ви необходими при изучаването на устройството и принципа на работа на един микроконтролер с помощта на тази книга. Тези знания включват представянето на информацията в микроконтролера, начина на представяне на числата в различни бройни системи (двоична, десетична, шестнадесетична), запознаване с широко разпространени двоични кодове, и как се извършва аритметиката в двоична бройна система (цифрова аритметика).
  • Част II разглежда градивните елементи на микроконтролерите.
  • Част III разглежда базовите архитектури, по които се изграждат микроконтролерите и описва компонентите на един микроконтролер.
  • Част IV ще Ви запознае с програмирането на асемблерен език на базата на микроконтролера ZF083А, част от серията Z8 Encore! на компанията ZiLOG. Ще използвам развойния комплект Z8F083A0128ZCOG, който включва развойна платка, дебъгер и диск с развойната среда. Целта е да придобиете реална представа за устройството и начина на работа на един микроконтролер. Причината да се избере този микроконтролер е неговата простота, евтини софтуерни и хардуерни програмни средства. Развойната среда Zilog Developer Studio II осигурява текстов редактор, асемблер и С компилатор, и е напълно безплатна, изключително опростена и лесна за работа. Дебъгерът USB Smart Cable е от порядъка на 35-40 евро, което е напълно приемлива цена. Всички тези неща правят микроконтролерите от серията Z8 Encore! изключително подходящи за начинаещите. Идеята на автора е да отделите колкото се може по-малко време в изучаването на конкретна архитектура и развойните й средства и да се концентрирате върху разбирането на базовите принципи. Доброто познаване на тези принципи е предпоставка за по-лесно ориентиране в различните микроконтролерни архитектури.
Как да четете тази книга
Ако сте абсолютно начинаещ, ще трябва да прочетете цялата книга отначало до край внимателно. Ако сте чели книгата „ANSI C. Курс за начинаещи”, голяма част от Част I ще Ви е позната. Въпреки това е добавен и нов материал, който ще разшири познанията Ви. Ако сте на "ти" с цифровата електроника може директно да преминете към Част III и IV.

Книгата все още не е минавала редакция и корекция и за това са възможни печатни грешки в текста.
Данни за книгата
Език Български
Година на публикуване 2014
Страници 588
Вид на продукта PDF
Размер на файла 8,6 MB

Напишете отзив

Вашето име:


Вашият отзив: Забележка: HTML не е преведен!

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода от картинката:Copyright © 2014