Background shadow
Menu
Съвместни предприятия и защита на конкуренцията в България
Магазин » Съвместни предприятия и защита на конкуренцията в България
Съвместни предприятия и защита на конкуренцията в България
Автор: Явор Марангозов
Код: 018780
Налично: В наличност
Цена: 12.87 лв.
Кол-во:

   - ИЛИ -   

 Книгата е посветена на отговора на стоящия нерешен от знаковата 1989 г. въпрос, дали популярните поради предимствата си съвместни предприятия проявяват в България един от най-важните си недостатъци, а именно осъществяването на двата основни вида нарушения на конкуренцията – поведенчески и структурни.
Отправна точка в монографията е прегледът на 22 дефиниции на понятието „конкуренция“, даващи представа за различните интерпретации на неговото съдържание, произтичащи от липсата на универсално прието определение. Представени са възгледите за защитата на конкуренцията на 9 икономически теории, взели отношение по тази тема, тъй като икономическата мисъл представлява интелектуалната основа на защитата на конкуренцията, а последната в крайна сметка получава легитимност чрез правото на конкуренцията. Отразена е правната регламентация на съвместните предприятия съгласно европейското общностно право на конкуренцията като източник на съответното българско законодателство, като са анализирани 12 регламента, 4 известия и 5 насоки. На свой ред подробно са разгледани българските правни норми на конкуренцията във връзка със съвместните предприятия в последователно приеманите 3 закона за защита на конкуренцията през 1991, 1998 и 2008 г. и степента на реципиране в тях на регулиращите съвместните предприятия норми на наднационалното право на конкуренцията на Европейския съюз. Най-голямо внимание е отделено на международно сравнимите резултати от анализа на идентифицираните от автора решения на Комисията за защита на конкуренцията, отнасящи се за наличието или липсата на поведенчески и структурни нарушения на конкуренцията от страна на съвместни предприятия за един достатъчно дълъг период от време, който тук е фиксиран на 20 години, или периода от създаването на националния орган за защита на конкуренцията през 1991 до 2010 г.
Книгата може да бъде използвана като основа за подобряване на функционирането на Комисията за защита на конкуренцията, както и в дейността на Генерална дирекция „Конкуренция“ на Европейската комисия.
Изтегли откъс от книгата от тук!
Данни за книгата
Език Български
Издателство Марин Дринов
Година на публикуване 2013
Страници 114
Вид на продукта PDF

Напишете отзив

Вашето име:


Вашият отзив: Забележка: HTML не е преведен!

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода от картинката:Copyright © 2014