Unknown: Function mcrypt_create_iv() is deprecated in /home/galimard/public_html/bgebooks.com/system/library/encryption.php on line 8 Из архивите на ДС. Том 2. Държавна Сигурност - Структура и основни документи
Background shadow
Menu
Из архивите на ДС. Том 2. Държавна Сигурност - Структура и основни документи
Магазин » Из архивите на ДС. Том 2. Държавна Сигурност - Структура и основни документи
Из архивите на ДС. Том 2. Държавна Сигурност - Структура и основни документи
Автор: Мария Бонева и Христо Христов - съставители
Код: 017484
Налично: В наличност
Цена: 0.00 лв.
Кол-во:

   - ИЛИ -   

„Държавна сигурност – структура и основни документи” е вторият разширен  DVD-формат от подготвяните и издавани документални сборници на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.

Вид на изданието: DVD-формат на документален сборник, фототипно издание.
Съдържание:
1.    Въведение от д-р Орхан Исмаилов, зам.-председател на комисията по досиетата.
2.    Предговор от Христо Христов.
3.    По-често срещани съкращения.
4.    Списък на документите.
5.    Факсимилета на документите.

Въведението, предговорът и списъкът на документите са с превод на английски език.

Редакторски и съставителски екип:
Д-р Орхан Исмаилов (отговорен редактор)

Съставителски екип:
Мария Бонева
Христо Христов

Консултант:
Евтим Костадинов

Технически сътрудници:
Хайрие Шакир
Гюрсел Салим


Брой на публикуваните документи: 210.
Период: септември 1946 г. – февруари 1990 г.
Страници: 2485.
Година на издаване: 2011 г.

 

Описание на раширения DVD-формат на документалния сборник

Документалният сборник е съставен на основата на материали в три основни архивни фондове – този на МВР, на Националната разузнавателна служба, правоприемник на Първо главно управление на ДС (ПГУ, разузнаването) и на Държавна агенция „Архиви”.

За първи път на едно място се събират най-важните устройствени документи за Държавна сигурност, утвърждавани  от Политбюро на ЦК на БКП и на Секретариата на ЦК и ръководни документи по линия на ДС на министрите на вътрешните работи в посочения период.

В разширения DVD-формат на сборника, както и в първоначално издадения хартиен вариант, са засегнати три основни направления на Държавна сигурност – документи за нейната структура в периода 1946-1990 г., за агентурния апарат на ДС и за оперативния отчет на ДС.


DVD-форматът на документалния сборник „Държавна сигурност – структура и основни документи” е продължение на хартиеното издание, което включва много по-малко архивни документи - общо 46, разположени на близо 500 страници. В DVD-формата предлаганите документи са общо 210, разположени на над 2300 страници.

DVD-форматът на сборника дава възможност за подробно тематично селектиране на архивните документи.  За удобство на ползвателите в  DVD изданието са предложени два варианта на подреждане на документите – „А – пълна версия” и „Б – тематична версия”. Първият вариант „А – пълна версия” представлява един общ файл в pdf-формат, в който са събрани и подредени хронологично архивните документи заедно с предговора, въведението и съдържанието на сборника, както на български, така и на английски език. За улеснение при ползването на документите в пълната версия е предложена възможност за автоматична препратка към всеки един документ, описан в съдържанието, чрез кликване върху съответния знак срещу него.

При „Б – тематична версия” документите са подредени тематично в три основни раздела. Първият раздел е „Структура на ДС”, вторият е „Агентурен апарат”, третият – „Оперативен отчет”. Във всеки от трите раздела документите са селектирани по съответната тема и са подредени хронологично. Тематичната версия има и четвърти раздел „Приложения”, съдържащ схеми на структурата на Държавна сигурност в периода 1937 г. до 1990 г.

За разлика от пълната версия в директория „А” всички документи от разделите „Структура на ДС”, „Агентурен апарат” и „Оперативен отчет” са представени в директория „Б – тематична версия” са предложени единично в самостоятелна директория, съдържаща фонда, описа и архивната единица на документа. В тематичната версия на сборника всички архивни документи с малки изключения са предоставени за ползване в два формата – pdf и jpeg, групирани съответно в две самостоятелни директории. Това е голямо предимство за читателите, защото по този начин те са максимално улеснени в ориентирането при толкова много документи, като има възможност директно да откриват и да използват конкретен самостоятелно представен документ в pdf или jpeg формат. Форматът jpeg дава удобството да се използват отделни страници от документите.


В раздела „Структура на ДС” архивните материали са групирани тематично в отделни подраздели, които улесняват ползването на материалите в следните направления:
•    Структурата на Държавна сигурност;
•    Устройствени документи за ДС;
•    Управления на ДС;
•    Самостоятелни отдели на ДС;
•    Общи инструкции и заповеди.

Във всяка една директория на тези подраздели документите са подредени хронологично и към тях са приложени описи със съдържанието им на български и на английски език. В подразделите, отнасящи се до управленията на ДС и до самостоятелните й отдели, са включени като документи и исторически справки за съответната структура. Тези исторически справки са изготвени от отдел ІІІ „Картотека и архив” на ДС още преди политическите промени в България през 1989 г. За някои управления като Първо главно управление и Четвърто управление (икономическо от 1986 г.) и някои самостоятелни отдели в архивите не са открити такива справки и това е причина да не са включени в съответния подраздел.

Данни за книгата
Език Български
Издателство КРДОПБГДСРСБНА
Година на публикуване 2010
Страници 2818
Вид на продукта PDF файл
Размер на файла 825,3 МБ

Напишете отзив

Вашето име:


Вашият отзив: Забележка: HTML не е преведен!

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода от картинката:Подобни продукти (23)
Copyright © 2014