Unknown: Function mcrypt_create_iv() is deprecated in /home/galimard/public_html/bgebooks.com/system/library/encryption.php on line 8 Из архивите на ДС. Том рхивите на ДС. Том 23. Държавна сигурност и офицерите от БНА. Документален сборник
Background shadow
Menu
Из архивите на ДС. Том рхивите на ДС. Том 23. Държавна сигурност и офицерите от БНА. Документален сборник
Магазин » Из архивите на ДС. Том рхивите на ДС. Том 23. Държавна сигурност и офицерите от БНА. Документален сборник
Из архивите на ДС. Том рхивите на ДС. Том 23. Държавна сигурност и офицерите от БНА. Документален сборник
Автор: Колектив от автори (Authors collective)
Код: 017653
Налично: В наличност
Цена: 0.00 лв.
Кол-во:

   - ИЛИ -   

Сборникът „ДС и офицерите от БНА (1944-1960 г.)“ е 23-то издание от документалната поредица „Из архивите на ДС” на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия.
Публикуваните в сборника документи отразяват промените, настъпили в армията непосредствено след събитията от 9 септември 1944 г. и отпечатъка, който те слагат върху съдбата на царските офицери. Политическите събития в страната в първите години след тази дата са тясно свързани с процесите на преструктуриране на армията. На първо място, това е прочистването й от част от офицерските кадри. На второ място, изграждането на нови структури във войската, които да бъдат опора на народната власт. На преден план като основна партийна и държавна задача е поставен въпросът за политико-моралното възпитание на армията, а на органите на Държавна сигурност е отредена ролята на основен двигател при нейното преструктуриране от царска в Българска народна армия.
Хронологическите граници на документите, публикувани в настоящото издание, а именно 1944-1960 г., са обусловени от факта, че към 1960 г., целият контингент от „бивши царски“ офицери е вече установен от органите на ДС, всички се водят на отчет, на голяма част от уволнените офицери са заведени активни разработки, голям брой офицери са в затворите или са изселени. Към 1960 г. от докладите на ДС е видно, че бившите офицери не развиват вражеска дейност, поради напредналата им възраст. Това е и основната причина, поради която мерките, които структурите на ДС предприемат от 60-те години нататък са насочени предимно към наблюдение на контингента.
Включените в сборника материали структурно са обособени в три раздела. Подбраните за първия раздел документи отразяват основните процеси, свързани с преструктурирането на армията – чистката на старите офицери, създаването на нови структури и въпросите, свързани с обучението и политико-моралната подготовка на войската.
Във втория раздел на настоящото издание са представени оперативни документи, свързани с предприетите от ДС мерки от началото на 50-те годни за обезпечаване на агентурно-оперативната работа по линия на бившите офицери в областните дирекции на МВР.
В третия раздел на документалния сборник са представени част от офицерите, които са били наблюдавани и разработвани и за които в Централизирания архив на Комисията се откриват съхранени материали. Това са основно офицери, заемали високи и отговорни длъжности в българската армия. Поради твърде големия им брой са подбрани тези, който имат най-висок военен чин, а именно генералите. Повечето от тях участват най-активно в събитията на 9 септември 1944 г. и дори са повишени в генералски звания след тази дата. Част от тези генерали участват във войната срещу Германия, като ръководители на армии, други, заемат постове във Военното министерство, както и ръководни длъжности в Щаба на разузнавателния отряд.
Разширеното електронно издание на сборника „ДС и офицерите от БНА (1944-1960 г.)” включва 325 фототипни документа. Архивните материали са структурирани на тематично-хронологичен принцип.
Данни за книгата
Език Български
Издателство КРДОПБГДСРСБНА
Година на публикуване 2015
Страници 1396
Вид на продукта PDF файл
ISBN 9789542986607
Размер на файла 312 МБ

Напишете отзив

Вашето име:


Вашият отзив: Забележка: HTML не е преведен!

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода от картинката:Подобни продукти (23)
Copyright © 2014