Unknown: Function mcrypt_create_iv() is deprecated in /home/galimard/public_html/bgebooks.com/system/library/encryption.php on line 8 Из архивите на ДС. Том 22. Държавна сигурност и Гранични войски. Документален сборник
Background shadow
Menu
Из архивите на ДС. Том 22. Държавна сигурност и Гранични войски. Документален сборник
Магазин » Из архивите на ДС. Том 22. Държавна сигурност и Гранични войски. Документален сборник
Из архивите на ДС. Том 22. Държавна сигурност и Гранични войски. Документален сборник
Автор: Колектив от автори (Authors collective)
Код: 017652
Налично: В наличност
Цена: 0.00 лв.
Кол-во:

   - ИЛИ -   

Двадесет и вторият документален сборник от поредицата „Из архивите на ДС“ проследява развитието на Граничните войски на Народна република България и отношенията им с репресивния апарат на Българската комунистическа партия. Темата за охраната на българските граници през периода на социализма е интересна и многоаспектна, но за съжаление е слабо разработена, а литературата по въпроса е оскъдна.
Включените в тома документи се обнародват за първи път и показват „доброволната“ изолация на България и нейните граждани от останалия свят в условията на започналата през 1947 г. Студена война. Страната ни е на огневата линия на това противопоставяне, заради общата ни граница с Гърция, Турция и социалистическа Югославия, след разрива й със Съветския съюз. Показателна в това отношение е една телеграма от поделение „Ком“, Златоград, изпратена до вътрешния министър и командира на Гранични войски, в която тържествено се обещава: „Не ще пожалим своя младежки живот, за да заключим границата между двата свята и я направим непристъпна за враговете!“
В такава обстановка, броени дни преди провъзгласяването на Народната република, е обнародван Законът за създаването на Граничната милиция (27 август 1946 г.), по силата на който МВР е натоварено с охраната на българската държавна граница. През есента на същата година структурното звено, изпълняващо тази задача, е преименувано в Гранични войски, чиито редици се попълват от младежи, подлежащи на редовен военен набор.
Най-ранните свидетелства за състоянието на границите и тяхната охрана са свързани с работата на Съюзната контролна комисия и Съветското командване в България през пролетта на 1946 г., когато се очертават забранените гранични зони. През годините тези зони варират в дълбочина от 50 до 15 км, а малко преди падането на Желязната завеса са сведени до 7 км. В края на 40-те години започва тяхното прочистване от вражески и неблагонадеждни елементи.
На южната граница на България военно-политическото напрежение е съпътствано с активно разузнаване при използването на всички възможни сили и средства, включително прехвърлянето на разузнавателни групи през границата. Разузнавателната работа, извършвана от Гранични войски, е в тясно сътрудничество с органите на Държавна сигурност и на Народната милиция. Ръководството на МВР обръща особено внимание на тази дейност посредством специални заповеди и инструкции.
Сред основните задачи на Гранични войски е борбата с т. нар. бандитски групи в граничната зона, за които се смята, че са подкрепяни от противниковите разузнавателни служби с оглед привличане и склоняване на повече хора към измяна на Родината и диверсии на българска територия. През 1952 г. на войските е наредено да не бъдат допускани безнаказани нарушения на държавните граници. Допускането им ще се смята за неизпълнение на бойна задача и дезертьорство, а виновните ще бъдат привличани към най-строга отговорност.
В началото на 50-те години започва ускореното изграждане на инженерно-техническите съоръжения за охрана, както и минирането на границите с южните ни съседки. От 1959 г. в експлоатация са електронните съоръжения, които през следващите няколко десетилетия се налагат като основно средство в охранителната дейност.
Темата за Гранични войски неминуемо е свързана с тази за бягствата през границата. Това деяние е определено като вредно за обществото и заплаха за националната сигурност, защото е източник за получаване от противниковото разузнаване на военна, политическа, стопанска, техническа и друга информация за страната. През 70-те години на века целият апарат на ДС се включва по издирването, профилактирането и предотвратяването на бягствата.
От документите на службите за сигурност виждаме и как политическите промени в страната се отразяват върху тази специфична структурна единица на вътрешното министерство и охраната на границата. След като в началото на 1989 г. се планира укрепването на инженерно-техническите съоръжения, на следващата година вече е взето решение за поетапното им демонтиране от западната граница. Последното е наложено от „извършващите се динамични промени на цялостния обществено-политически живот и по нататъшното разширяване на демокрацията в нашата страна“.
Настоящото издание няма как да изчерпи сюжетно богатата тема за охраната на българските държавни граници по времето на социализма. Неговата главна задача е да постави основата и да предизвика интереса на обществото и най-вече на изследователите към архивните масиви на Комисията.
 
Данни за книгата
Език Български
Издателство КРДОПБГДСРСБНА
Година на публикуване 2015
Страници 1193
Вид на продукта PDF файл
ISBN 9789542986485
Размер на файла 283 МБ

Напишете отзив

Вашето име:


Вашият отзив: Забележка: HTML не е преведен!

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода от картинката:Подобни продукти (23)
Copyright © 2014