Unknown: Function mcrypt_create_iv() is deprecated in /home/galimard/public_html/bgebooks.com/system/library/encryption.php on line 8 Из архивите на ДС. Том 20. Държавна сигурност и туризмът
Background shadow
Menu
Из архивите на ДС. Том 20. Държавна сигурност и туризмът
Магазин » Из архивите на ДС. Том 20. Държавна сигурност и туризмът
Из архивите на ДС. Том 20. Държавна сигурност и туризмът
Автор: Колектив от автори (Authors collective)
Код: 017650
Налично: В наличност
Цена: 0.00 лв.
Кол-во:

   - ИЛИ -   

В годините на Студената война туризмът е не само форма за активна почивка на хората и съществен икономически отрасъл на държавата, но за мнозина е и средство за спасение от една репресивна система. Настоящото документално издание включва малко известни документи за историята на туризма и осветява някои бели петна, свързани най-вече с използването на България като туристическа дестинация, удобна за бягство отвъд Желязната завеса.   Задачата да се концентрира вниманието върху чуждите гости става особено актуална след Постановлението на Министерския съвет от 6 януари 1948 г., с което се създава стопанското предприятие за туристически услуги „Балкантурист“. Работата по пресичане на всякаква съмнителна дейност от страна на туристи и курортисти като цяло е възложена на Второ главно управление на ДС.
   За действия, свързани със заплаха за националната сигурност от страна на гостуващите чужденци, се възприемат не само опитите по заснемането на военни обекти на територията на България, но и на лошо облечени хора и на занемарени постройки. Под наблюдение попадат онези гости от други държави, главно западни, които проявяват интерес към българските заводи и предприятия, както и тези, които търсят приятелски контакти с наши сънародници. Чуждите туристи често са и потенциални разпространители на религиозна и друга инкриминирана литература, пропагандираща предимствата на западния свят.
    През 80-те години значително нараства работата на ДС във връзка с опасността от прояви на международен тероризъм. В онези години се отварят и вратите за обмен „на черно“ на западна валута. Нараства и тревогата във връзка с Възродителния процес.
    Оперативните поделения на Държавна сигурност засилват своята агентура из средите на работещите в „Балкантурист” по курортните комплекси. Те наблюдават отблизо процеса по изграждането на новите туристически обекти с участие на западни фирми информирането на нови смесени дружества, създадени по силата на Указ № 56.
     Разширеният електронен вариант на сборника „Държавна сигурност и туризмът“ представя 178 документа.  Включените материали основно са от архива на МВР, фонд №2, който обединява следите от контраразузнавателната работа на ДС, част, от която е и наблюдението на чуждите дипломатически представителства в България. Значение за по-пълното представяне на агентурната страна на туризма имат и материалите от областните дирекции на вътрешното министерство. Малка част от архивните материали от фонд №4 на НРС са включени в разширения вариант на настоящото документално издание.
Данни за книгата
Език Български
Издателство КРДОПБГДСРСБНА
Година на публикуване 2015
Страници 1357
Вид на продукта PDF файл
ISBN 9789542986515
Размер на файла 283 МБ

Напишете отзив

Вашето име:


Вашият отзив: Забележка: HTML не е преведен!

Рейтинг: Лош           Добър

Въведете кода от картинката:Подобни продукти (23)
Copyright © 2014